Jdi na obsah Jdi na menu
 


Talismany a amulety

Jako amulet či talisman může sloužit v podstatě jakýkoliv předmět. Některé jsou mocné, jiné méně. Většina vůbec. Mezi nejčastější patří.

 

Škapulíř – Malý váček na ochranné předměty, či léčivé bylinky popř. kovová škapulířová medaile. Má chránit člověka, který jej nosí, nebo místo, kde je zavěšen.

 

Kameny – na všechny způsoby. Drahé kameny, kameny neobvyklý tvarů, kameny popsané runami, kameny které po někom hodíte…

 

Ztratokarty – speciální karty často používané při věštění či pro hru jménem „zlatý Ztratot“, kterou dle pověsti hrají lidé po tom, co zemřou se smrtí a v případě, že vyhrají, je jim dovoleno nadále žít. Klasický Ztratotový balíček obsahuje 94 obrázkových karet. Každá karta je jedinečná, má zajímavý obrázek a svůj vlastní význam. Často lidé nosívají jednu kartu z balíčku u sebe, aby jim nosila štěstí.

 

Mince  - starý menár. Malá mince s dírkou uprostřed, pokud ji má člověk kolem krku, údajně by mu měla přinést bohatsví.

 

Sošky – Zvířecí sošky vyřezané obvykle do jantaru, bílence či ze dřeva. Mívají malé kamínky nebo korálky místo očí a bývají jednou z nejčastějších forem amuletů.

 

Symboly bohů – každý bůh má své vlastní zpodobnění. Nosí je obvykle věřící ať už se jedná o věřící uctívající zlého či hodného boha.

 

 

 

 

 

Šamanské amulety  - Nedají koupit a každý šaman si jej musí vyrobit sám. Tyto amulety fungují trochu jiným způsobem, než je běžné. Představuje jej obvykle malý kožený váček, jehož obsah nezná nikdo, kromě šamana, který jej vlastní. Šaman do něj ukládá několik drobných předmětů či symbolů, ke kterým má z nějakého důvodu silnou citovou vazbu a jejichž význam často zná jen on sám. Mnohdy obsahují i část zvířete, které se šamanovi stalo patronem (pírko, šupina, chlup…). Do váčku mohou být přidány sušené bylinky, mince, psaná slova, nebo v podstatě cokoliv, co si šaman sám určí.  Amulety málokdy zůstávají neměnné, jelikož jak se během života šaman mění, mění se i jeho amulet věcmi, které jsou do něj přidávány nebo z něj odebrány. Amulet má pro šamana velikou cenu a nikdy jej neodkládá.