Jdi na obsah Jdi na menu
 


Magické studium / hodnosti

90.png

Po dlouhém období temna se začaly ve velkých městech znovu zakládat magické školy. Spolu s nimi přišel i zcela nový systém výuky magie. Magie byla uchopena zcela nezvyklým způsobem. Byla rozčleněna, roztřízena a rozškatulkována. Zavedeny byly nové magické zkoušky a spolu s nimi i hodnosti a tituly určující mágovu úroveň. Ty zcela jasně určují, kolik toho mág umí a zná, na co se specializuje a také jakým způsobem by měl být učen.

 

Adept magických věd – je nejnižší magická hodnost. Automaticky ji získává každý mladý mág po přijetí do učení. Adepti se věnují převážně šamanismu, seznamují se s magickou teorií a jejími úplnými základy. Učí se správné meditační techniky a běhají starším mágům pro svačiny a kafe. Za adepty magických věd jsou označováni i lidé, kteří nejsou studenty žádných magických škol a učí se šamanizmu od starších šamanů (kteří jsou mimochodem rovněž označovány za adepty magických věd, přestože jsou mnohdy mnohonásobně schopnější než jejich přetitulovaní kolegové.) Adepti se neučí žádná praktická kouzla, ani jiné aktivní využití magie.
Na další cestě ve studiu si žák může vybrat, zda bude nadále magii studovat jen teorii, a stane se Imitatorem, nebo se bude zabývat magickou praxí a stane se stoupencem elementu.

 

Stoupenec elementu – (Stoupenec ohnivého, vodního, větrného nebo zemního elementu). Po zvládnutí základů teorie, meditací a šamanismu, je čas na aktivní využívání magie. Student si vybírá jeden ze základních čtyř elementů a učí se jej ovládat a pracovat s ním.  
• Pokud se po zvládnutí základů rozhodne nadále studovat pouze jediný element, po jeho ovládnutí se stává Elementárním mediem - (ohnivé, vodní, větrné nebo zemní medium).
• Dokud mág studuje pouze elementární magii, není povýšen do další hodnosti i kdyby se naučil ovládat elementů více. Živly, které zvládá, se jednoduše v titulu přidávají za sebe v pořadí, ve kterém byly studovány.
Např. Stoupenec ohnivého a větrného elementu – Mág jako první studoval ohnivý element, ke kterému následně přibral druhý živel, vítr. Oheň je tedy mágovi bližší a ovládá jej mnohem lépe než vítr.

 



Elementární medium - (Ohnivé, vodní, větrné nebo zemní medium). Čaroděj používající jediný element na vysoké úrovni.

 

 

Magistr čarotu – tuto hodnost mág získává po té, co se kromě elementu začne učit používat také černou nebo bílou magii. Student je v obou oborech ze začátku vzděláván stejně a je mu kladeno na srdce, že jsou oba tyto styly stejně důležité a nelze jeden z nich upřednostňovat, jinak nebude zachována neutralita. Většina mágů však brzy začne více inklinovat k jednomu stylu více a druhý přestává používat. Někteří se dokonce rozhodnou cíleně studovat pouze jeden obor.
Mágové, kteří se rozhodnou nadále studovat pouze jednu z magií se mohou stát buď Nigredo (po studii černé magie) nebo Abredo (po studiu bílé magie.)



Abredo a Nigredo -  označováni jako bílí nebo černí mágové. Nemohou postupovat dále po hodnostním žebříčku, jelikož nejsou schopni zachovat neutralitu (a údajně tak magii „plně“ pochopit.) Mohou však dále svou hodnost rozvíjet, jelikož černá i bílá magie nabízí mnoho poddruhů, na které se dá zaměřit. Pokud například mág požívající černou magii získá dostatečnou úroveň vyvolávání, je označován jako „Nigredo se specializací na vyvolávání“. (Další př. „Abredo se specializací na léčení, Nigredo se specializací na iluze…“)


 

Arcimagistr čarotu – na post arimagistra mohou postoupit pouze ti mágové, kteří dokázali studovat zároveň černou i bílou magii a zvládnout je zhruba na stejné úrovni. Zároveň musejí chápat systém neutrality a vyrovnat se s řečmi typu „vykašli se na to kámo, nemůžeš se učit všechny styly magie, jinak budeš umět velký kulový“.
Arcimagistři sice nemají v užívání konkrétní magie takové schopnosti jako specializovaní Abredo, Nigredo či media, ale na rozdíl od nich umějí používat i magii z „druhé strany“.

 

Doktor magie -  Titul, který je mágovi přidělen po složení doktorské zkoušky. V té musí prokázat schopnost používat černou i bílou magii, a dovednost ovládat dva elementy.

 

Arcimág – Titul, který je mágovi přidělen po složení Arcimágské zkoušky. V té musí prokázat schopnost používat černou i bílou magii, a dovednost ovládat 4 elementy.

 

Arcivelemág – Nejvyšší titul, který je mágovi udělen po složení Arcivelemágské zkoušky. (Zkouška je označována častěji jako „Nejvyšší zkouška“ jelikož mágové i když mnohdy nesoudní si dokázali uvědomit, jak strašní blbě zní termín „Arcivelemágské přezkoušení“.)
Mág musí prokázat schopnost ovládat černou i bílou magi. Musí demonstrovat dovednost ovládat všechny čtyři elementy, plus některé z přidružených živlů. Navíc musí zaplatit vysokou sumu peněz, jelikož Arcivelemágové jsou mezi mágy nejvyšší smetánkou, a takové postavení už něco stojí.
(Po Arcimágovi již není žádného vyšší ho titulu. Neexistuje nikdo silnější…snad kromě starých mágů z ještě starších dob, kteří by se chytali za hlavu, jaký paskvil by z jejich milovaných magických škol stal. V dalším okamžiku by školu pravděpodobně zasáhl blesk nebo by byla přesunuta do jiné dimenze a Arcivelemágům by nezbylo nic jiného než stát s otevřenou pusou, tvářit se provinile a ptát se sami sebe „jak to, že tohle sakra taky neumím, když jsem nejlepší čaroděj na světě“. V další chvíli by nejspíše zasáhlo něco nepěkného i Arcivelemága. Ještě že už jsou tyhle oškliví lidé z dávných časů pryč…)

 

 

 

Hodnosti mágů –teoretiků



Imitator
Minator
Lector
Cogitar

- kdo ví co to znamená. Každý ví, že mágové, kteří neumějí kouzlit jsou divní.